Fundacja Troska

NIP: 819-165-66-19, REGON: 180673720, KRS: 0000380392

mail: kontakt@fundacjatroska.pl

Numer Rachunku: 21 9168 0004 0020 3209 2000 0010

(tytułem: na cele fundacji)

• 10379876_303489266479209_3005842705791529779_oNa początku roku 2011 ks. Biskup Jan Niemiec przekazał księdzu Piotrowi Gnatowi swój dom rodzinny do pracy z młodzieżą. Znajduje się on w Gminie Wiśniowa w Kozłówku. Jest to urocza wioska położona w Czarnorzecko-strzyżowskim Parku Krajobrazowym, gdzie przebiegają piękne szlaki turystyczne. Ks. Piotr wraz ze swoimi uczniami z okolicznych miejscowości  założył Fundację Troska na Rzecz Wszechstronnego Rozwoju Dzieci i Młodzieży. Przez ostatnie lata młodzi ludzie sami wyremontowali dom. Praca fizyczna najlepiej integruje i wychowuje młodych, których obecnie jest około 280 osób. Pod koniec maja 2013 roku ks. Biskup Kazimierz Górny zatwierdził dekretem Fundację, a rok później ks. Biskup Jan Wątroba poświęcił dom.Zasadą wychowawczą Kozłówka, jak mówi ks. Piotr, jest metoda tzw. cudu moralnego. Na nią składa się cztery wartości.

więcej +
  • 019Nasza Fundacja nie prowadzi działalności gospodarczej. Utrzymujemy się z dotacji osób prywatnych i różnych instytucji. Chcemy serdecznie podziękować naszym wszystkim darczyńcom. W najbliższym czasie planujemy:

1) zakupić drzwi wewnętrzne na dół do domu (4 drzwi drewniane) – koszt ok. 2o00 zł

2) stworzyć boisko trawiaste do piłki nożnej – koszt ok. 3000 zł

3) wyremontować poddasze – koszt około 20.000 zł

Inwestycje te wymagają dość dużych środków finansowych. Prosimy wszystkich chętnych o wsparcie naszych planów. Zmienił się nasz numer konta: BS Strzyżów: 21 9168 0004 0020 3209 2000 0010

więcej +

• Zapraszamy do obejrzenia reportażu nagranego przez Telewizję Polską.

Film można obejrzeć po kliknięciu w link poniżej:

więcej +
  • Pięknie ubrane dziewczyny w białe sukienki, tańczące i sypiące z mis płatki róż oraz chłopcy niosący pochodnie i flagi tworzyli procesję z figurą Matki Bożej Troskliwej, którą nieśli wychowankowie Fundacji Troska na Rzecz Wszechstronnego Rozwoju Dzieci i Młodzieży. Tak rozpoczęło się oficjalne otwarcie domu Fundacji w Kozłówku. Uroczystość pod nazwą „Festiwal w trosce o człowieczeństwo” odbyła się na nowo wybudowanej scenie, na której grał zespół muzyczny Pray z Dobrzechowa pod dyrekcją ks. Grzegorza Kidy.

więcej +
  • Zapraszamy do obejrzenia drugiej części zdjęć z otwarcia i poświęcenia Fundacji Troska.

więcej +
  • Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z otwarcia i poświęcenia Fundacji Troska. Z tej okazji również chcieliśmy złożyć wszystkim osobom zaangażowanym w otwarcie serdeczne podziękowania.

więcej +
  • 23 maja 2014 roku w piątek na godz. 18:00 zapraszamy wszystkich na Festiwal w Trosce o człowieczeństwo. Będzie on połączony z oficjalnym otwarciem domu Fundacji w Kozłówku. Patronat honorowy nad festiwalem sprawuje Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Pan Wojciech Buczak.  W związku z tym wydarzeniem będziemy budować stałą scenę na koncerty. Zapraszamy wszystkich chętnych: młodzież, dorosłych, dzieci z całego Województwa Podkarpackiego.  Spotkanie to odbywać się będzie w plenerze. Szczegóły na plakacie – istnieje możliwość dojazdu i powrotu autokarami.

więcej +
  • 12 lipca 2013 TVP Rzeszów wyemitowała reportaż o Fundacji. Zapraszamy do oglądnięcia. KLIKNIJ TUTAJ

więcej +
  • Już po raz trzeci młodzież działająca w Fundacji TROSKA uczestniczyła w spotkaniu opłatkowym, które odbyło się w dzień Uroczystości Objawienia Pańskiego. Tym razem było ono zorganizowane w domu Fundacji w Kozłówku w Gminie Wiśniowa. Spotkanie rozpoczęło się o godz. 18:00 wspólną Eucharystią. Uczestniczyło w nim około 65 młodych osób. Niewątpliwie dało się odczuć, że to właśnie Eucharystia tworzy wspólnotę i buduje Kościół! Podczas homilii ks. Piotr Gnat zauważył, że każdy młody człowiek powinien mieć takie chwile, żeby móc pokłonić się Bogu.

więcej +
  • Na wakacjach Dorota Lecka i Radosław Kud zaproponowali swoim gościom weselnym, że zamiast kwiatów mogą wesprzec naszą Fundację. Bardzo gorąco dziękujemy im za ten prezent. Ślub ich odbył się 21 lipca 2012 roku w kościele farnym w Strzyżowie. (więcej zdjęc na Facebooku)

więcej +
  • Zapraszamy do obejrzenia reportażu o naszej fundacji nakręconego przez młodzież bezpośrednio związaną z naszą fundacją.

więcej +
  • Czas wakacji i września 2012 r. był czasem gdzie pracowaliśmy dalej przy naszym domu. Na dole zostały wytynkowane ściany i położona izolacja bitumiczna pod właściwą wylewkę. Na górze otwarliśmy przejściową kuchnię i przygotowaliśmy pokoje pod malowanie ścian, gdzie mają byc wstawione łóżka piętrowe. Zapraszamy do galerii.
    ks. Piotr Gnat

ZST w Strzyżowie

System CM

Mapa i dojazd