MAJÓWKA – W TROSCE O DUCHA .

Już piąty rok z rzędu pod koniec maja w Domu rekolekcyjnym Fundacji Troska odbyła się ewangelizacyjna majówka. Przypadła ona w Wigilię Zesłania Ducha Świętego. Na początku wychowankowie Fundacji wnieśli figurę Matki Bożej Troskliwej, przy której odśpiewano litanię loretańską. Katechezę na temat: „Paschy i Zesłania Ducha Świętego” wygłosił Fundator domu Ks. bp Jan Niemiec. W przerwie wszyscy posilili się gorącym posiłkiem przygotowanym przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kozłówka. Następnie ks. Marcin Wawrzonek wzniósł Jezusa Eucharystycznego w przepięknej monstrancji pożyczonej od ks. Macieja Figury Proboszcza z Dobrzechowa. Modlitwę prowadził ks. Piotr Gnat dyrektor SNE i założyciel Fundacji Troska. Śpiew podczas majówki animowała młodzież z Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży z Dobrzechowa. Po wspólnym uwielbieniu młodzi słuchali koncertu hip-hopowego Bastiona i Mathiasa, chłopaków z Kolbuszowej. Bardzo odważnie przyznawali się oni do Jezusa Chrystusa i porwali serca młodzieży do wspólnego rapu. Ostatnie godziny zostały wypełnione żywymi tańcami, prowadzonymi przez dziewczyny pod przewodnictwem Joanny Szczerebaty. Szczególnie dziękujemy Gminnemu Ośrodkowi Kultury z Wiśniowej za nagłośnienie naszego wydarzenia. Taka majówka pokazała nam wszystkim, że Kościół jest nadal żywy i ma do zaoferowania współczesnemu człowiekowi konkretny, żywy pokarm. Obecnie w naszym domu remontujemy poddasze, gdzie tworzymy kaplicę. Zapraszamy wszystkich do odwiedzin naszej domu. Dawid Bożek