Home MAJÓWKA 2022 .

MAJÓWKA 2022 .

W Kozłówku jest pięknie! Majówka na Fundacji Troska to już nasza tradycja! W tym roku odbyła się 28 maja, a rozpoczęła się ona uroczystą procesją z figurą Matki Bożej Troskliwej, którą niosła młodzież zrzeszona wokół fundacji. Katechezę wygłosił ks. Daniel Drozd dyrektor Domu Diecezjalnego Tabor w Rzeszowie. Nawiązał on do Maryi, która nigdy nie wyszła z ogrodu rajskiego i ciągle wstawia się za nami. Jej serce jest całe piękne! Ciekawe, że mama ks. bpa Jana Niemca zawsze powtarzała, że w Kozłówku pod lasem jest pięknie! Uczestnicy majówki po części modlitewnej częstowali się posiłkiem przygotowanym przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kozłówka, którym moderuje sołtys Jagoda . Po posiłku mogliśmy uczestniczyć w pięknym koncercie Roberta Bakalarskiego z Mroku do Światła. Konferansjerami wydarzenia byli Prezes Fundacji Troska Jakub Szczęch wraz z Martyną. Swoją funkcję spełniali profesjonalnie! Zachęcili do aktywnego uczestnictwa oraz informowali o programie majówki. Dzień później w niedzielę przy kapliczce Matki Bożej Troskliwej odbyło się zakończenie miesięcznych nabożeństw majowych, podczas którego ks. Maciej Figura proboszcz dobrzechowski poświęcił dwie tablice do kapliczki. Pierwsza zawiera modlitwę bpa Niemca do Matki Bożej Troskliwej, druga informuje o historii kaplicy. Inicjatorem wydarzenia niedzielnego był pan Marian Irzyk działacz Solidarności. Byliśmy mile zaskoczeni Waszą frekwencją.Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w realizację tego ważnego dla nas dnia. Tam gdzie jest Matka, tam ZAWSZE jest pięknie.