Home POŚWIĘCENIE KAPLICY MATKI TROSKLIWEJ

POŚWIĘCENIE KAPLICY MATKI TROSKLIWEJ

20 maja 2020 r. w domu rekolekcyjnym prowadzonym przez Fundację „Troska” w Kozłówku w parafii w Dobrzechowie bp Jan Wątroba poświęcił kaplicę pod wezwaniem Matki Bożej Troskliwej.

Matka Boża Troskliwa znana jest w Kozłówku od lat. Gdy w 1943 r. hitlerowcy zamordowali sześciu mieszkańców Kozłówka, którzy troszczyli się o Żydów, pierwszym miejscem ich pochówku była kapliczka z figurą Matki Bożej Troskliwej przy której Marian Irzyk wybudował obelisk upamiętniający to wydarzenie.

W kaplicy domu rekolekcyjnego Fundacji „Troska” w Kozłówku znajduje się ikona Matki Troskliwej. Podczas środowych uroczystości, 20 maja, bp Jan Wątroba poświęcił ikonę, tabernakulum, ołtarz i krzyż. Uroczystość w kameralnym gronie rozpoczęła się Mszą św. o godz. 18.00. W homilii biskup rzeszowski powiedział, że diecezja przyjmuje tę kaplicę, dom i całe dzieło jako dar od Boga, gdzie doświadcza się troski o całego człowieka.

Młodzież zaangażowana w dzieło Fundacji podziękowała obecnemu na uroczystości fundatorowi posiadłości bp. Janowi Niemcowi. Bartłomiej Krochmal, pierwszy kierownik domu, zwrócił uwagę, że dom jest przestrzenią budzenia męstwa i wiary. „Słowa podziękowania chcemy skierować na ręce bp. Jana Niemca, który w 2011 r. przekazał nam swój dom rodzinny. Wyremontowaliśmy go sami. Pan Bóg przez naszą fizyczną pracę uczył nas, że nie ma takiego złamanego życia, którego by nie można naprawić przy pomocy Pana Boga. To miejsce rzeczywiście jest dla nas domem, gdzie uczymy się wiary i doświadczamy tajemnicy Kościoła jako wspólnoty. Zawsze przyjeżdżamy tutaj z radością. Często powtarzamy słowa: Siłą wilka jest wataha, siłą watahy jest wilk. Zdanie to wyraża główny charyzmat tego miejsca, którym jest budzenie ducha męstwa i wiary w sercach nas, młodych” – podkreślił.

Obecny prezes Fundacji, Bartłomiej Szydło, zaprosił bp. Wątrobę do częstych odwiedzin. „Dziękujemy księdzu biskupowi za poświęcenie kaplicy, ale przede wszystkim dziękujemy, że ksiądz biskup jest z nami jako ojciec. Proszę czuć się u nas jak w domu. Można do nas przyjechać na osobisty dzień skupienia, ale też na rajdy piesze, na pośpiewanie piosenek biesiadnych i dobre jedzenie” – zachęcał prezes.

Podczas podziękowań nie mogło zabraknąć słów wobec biskupa ordynariusza z racji 20. rocznicy konsekracji biskupiej. „Dokładnie 20 lat temu ksiądz biskup przyjął sakrę biskupią w archikatedrze częstochowskiej w 2000 r. To wtedy ksiądz biskup wybrał sobie motto: Ecce venio – Oto idę. Dzisiaj modlimy się za księdza biskupa. Niech Duch Święty udzieli księdzu biskupowi siły do chodzenia ścieżkami Boga, które nie zawsze są łatwe” – mówili młodzi. Z racji tej rocznicy ks. Maciej Figura, proboszcz parafii dobrzechowskiej, ufundował dla jubilata tort.

Dom rekolekcyjny w Kozłówku dysponuje 22 miejscami noclegowymi. Jest miejscem, gdzie można przyjeżdżać na dni skupienia, rekolekcje i odpoczynek. Doskonale sprawdza się jako miejsce wypoczynku dla małych grup. Dom mieści się u podnóża Czarnorzecko-Strzyżowskiego Parku Krajobrazowego, w którym znajdują się szlaki wyznaczające ścieżki rajdów pieszych i wycieczek rowerowych. Opiekunem domu jest ks. Piotr Gnat.